top of page

Wijn, paarden en golf & landgoed Cruz Alta

Het was dé droom van een Ierse wetenschapper om een wijnlandgoed voor biologische wijnen, de liefde voor paarden en de fascinatie voor de golfsport samen te brengen in het landgoed Cruz Alta, gelegen in de Barrocal van de Algarve. Zijn leeftijd haalde hem echter in en daarom staat het landgoed, met een wijnmakerij annex likeurstokerij, paardenstallen, golffaciliteiten en een restaurant nu te koop.

Via een route van slingerende wegen met verassende groene uitzichten kom je vanaf het stadje Loulé richting Salir uit bij landgoed Alta Cruz. We worden verwelkomd door een van de loslopende paarden die beheerder Helder onder zijn hoede heeft. Niet alleen de paarden, maar ook de wijnproductie en het onderhoud van het hele landgoed - dat hij samen met een aantal medewerkers beheert - valt onder zijn verantwoordelijkheid. Tot in de puntjes wordt alles verzorgd en bijgehouden. Het lijkt alsof we in het paradijs zijn beland, als we door een hoge boogvormige opening de binnenplaats van de Aldega betreden en een verassende uitkijk hebben over een drietal geschakelde zwembaden en het dal beneden. Helder leidt ons rond door het complex dat o.a.een vernuftig ingerichte paardenstal kent, waarbij het hooi op zolder via openingen aan de zijkant efficiënt over de stallen verdeeld kan worden. Ook het water voor de paarden wordt volautomatisch geregeld. De efficiëntie en de functionele opzet van het gebouw met zijn stoere betonnen constructies verbazen ons. Na de paardenstal en de zadelkamer bezichtigen we de Aldega met wijnmakerij en stokerij. De professionele inrichting met de roestvrijstalen wijnvaten springen meteen in het oog. Ook hier is tot in detail nagedacht over efficiënt gebruik. Van hygiëne voorschriften tot de bediening van de de apparatuur. Naast apparatuur voor de fabricage van wijn, staat er ook een schitterende alambique voor destillatie processen.

We vervolgen de rondgang over het parkachtige terrein richting het lager gelegen restaurant. Het is nog niet gebruiksklaar, maar er staat wel al de nodige professionele keuken apparatuur om er een proeflokaal voor drank en spijs van te maken en een gelegenheid voor grotere partijen en feesten. Ook bij dit gebouw valt de robuuste betonconstructie op, die op een natuurlijke manier bij het landschap aansluit. Tegenover het restaurant is een "putting green" voor de golfsport en er zijn plannen voor een pitching course van 9-holes er naast. Het is duidelijk, dat het geheel nog een proces in wording is. Onderbroken weliswaar, maar met een potentie om uit te groeien tot een toplocatie. De sterke combinatie van wijn, paarden en golf sluit schitterend bij het landschappelijke karakter van het landgoed. Samen met het restaurant, dat naast proeflokaal voor de wijnen ook culinaire mogelijkheden biedt om te profiteren van de 70 soorten paddestoelen die op het landgoed voorkomen.

Momenteel is er alleen een vergunning/goedkeuring voor het gebruik van de wijnmakerij. De overige gebruiksonderdelen van het landgoed bevinden zich nog in een proces van vergunningverlening en goedkeuring, die binnen een redelijke termijn verwacht worden. We sluiten de rondleiding af in de voorraadkelder onder de Adega, met een bezichtiging van de opgestapelde flessen; een deel van de productie van de afgelopen jaren. Boven in de Adega heeft Helder ons al laten proeven van de wijnen in de vaten, die over enige tijd klaar zijn om gebotteld te worden. We hebben kunnen proeven van de jonge witte wijn en een nieuwe mousserende versie die dit jaar voor het eerst gemaakt wordt. Een veelbelovend proces evenals de invulling met de schitterden mogelijkheden die dit landgoed biedt. Voor we afsluiten laat Helder nog even zien waar een adelaar zijn nest heeft in een van de bomen op de hogere helling. Ik zie hem zo al zweven boven Cruz Alta.......

Het landgoed wordt te koop aangeboden met alles erop en eraan en de resterende wijnvoorraad via o.a.: www.housingalagarve.com.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page